Prva pomoć kod povrede deteta

Jurcanje, pentranje, skakanje – bez toga ne može da se zamisli dečja igra. Naravno, neizbežne su i manje povrede. Kako da reagujete u tom slučaju?

 

POSEKOTINA NA GLAVI

Tokom igranja sa decom na ulici često se dešava da ono padne, te zadobije povrede i rane na glavi. Koža puca i krvari jer se ispod kože glave nalaze mnogobrojni krvni sudovi. U tom slučaju ranu najpre treba pritisnuti sterilnim zavojem, čistom krpom ili papirnim maramicama, kako bi se zaustavilo krvarenje. U slučaju rana koje jače krvare, opasnost od infekcija je manja, jer se krvarenjem “ispere” većina klica. Ranu koja je veća od jednog centimetra obavezno mora da pregleda lekar i da je, po potrebi, zašije. U slučaju manjih povreda treba je dezinfikovati i ostaviti da se formira krasta, a dok se ona ne stvori, ranu zaštitite flasterom.

UGANUĆE ZGLOBA

Dok trči, mališan lako može da iskrene nogu i ugane skočni zglob. U tom slučaju dete ne može na nju da se osloni i zato hramlje, pokušavajući da je što manje optereti. Tada su najbolja pomoć hladni oblozi. Oni će sprečiti pojavu otoka i umanjiti bol. Ukoliko uganuće nije ozbiljno, dete već sutradan može normalno da hoda. Međutim, ako je detetova noga i sledećeg dana otečena, te ne može da stane na nju, obavezno ga odvedite kod ortopeda.

ODERANO KOLENO/LAKAT

Trčanje, padanje na kolena i laktove često kao posledicu ima površinske oderotine kože. Kao prvu pomoć, ranu treba isprati vodom. Posle toga, očistite je povidon jodom ili troprocentnim hidrogenom koji će ubrzati njeno zarastanje. Ranu ne treba prekrivati gazom preko noći jer otvorena brže zarasta. Oderotine koje blago krvare, odlična su podloga za infekcije, pa se zato preporučuje da preko dana budu očišćene i pokrivene sterilnom gazom ili hanzaplastom, kako bi bile zaštićene od prljavštine i bakterija.

IZBIJENI ZUBIĆ

Kada dete padne na lice, veoma često se dešava da izbije zub. U tom slučaju detetu u usta stavite hladnu vlažnu krpu, dok ćete drugom, takođe hladnom, pritisnuti vilicu spolja. Kada se smiri, odvedite dete kod zubara da utvrdi da li treba da se odstrani i koren.

UGRIZ ZA JEZIK

Često se dešava da se dete saplete, padne i ugrize za jezik. Tada se na jeziku stvori rana koja jako krvari. Na jezik odmah treba da stavite oblog i što pre dete odvedete lekaru. Duboke rane na jeziku moraju da se ušiju.

KRVARENJE IZ NOSA

Kada dete prilikom pada razbije nos, trebalo bi da mu pritisnete nozdrve i glavu savijete unapred, kako bi ispljunulo krv. Hladite mu vrat oblozima, na taj način se stežu krvni sudovi na licu i smanjuje krvarenje. Ako ne možete da zaustavite krvarenje, odmah se obratite lekaru.

POSEKOTINA OD STAKLA

Nekoliko sekundi ostavite da rana krvari jer se sa krvlju izbacuju i klice i prljavština. Zatim je pritisnite sterilnom gazom kako biste zaustavili krvarenje. Na ranu zalepite hanzaplast, ali samo preko dana. Kada kupujete hanzaplast, izaberite onaj koji propušta vazduh. Velike rane, koje obilno krvare, moraju da se obrađuju hirurškim putem.

PRELOMI
Proverite povredjenom disajne puteve i cirkulaciju. Ako je potrebno, treba započeti veštačko disanje, masažu srca ili zaustavljanje krvarenja. Treba pozvati hitnu pomoć ili povredjenog odvesti u zdravstvenu ustanovu ako može da hoda, (ako je prelom ruke, ako se povredjeni dobro oseća)
Učvrstite deo tela u položaju u kojem se nalazi. Za imobilizaciju se mogu koristiti savijene novine, daščiće, trougao iz automobila. Svaki tvrdi predmet je potrebno omotati najpre zavojem, vatom ili komadom odeće kako ne bi nastale dodatne povrede. Pre postavljanja imobilizacije ne skida se odeća i obuća da ne dodje do nepotrebnih bolova. Potrebno je imobilizovati dva susedna zgloba. Može da se stavi led da se smanji bol i otok. Nakon imobilizacije potrebno je proveriti cirkulaciju. Pritisne se koža na delu tela ispod imobilizacije. Ona prvo pobledi, a nakon dve sekunde se boja mora vratiti. U slučaju da se boja ne vrati, ako je koža hladna i plava, ako se pojavljuje trnjenje ili bockanje ili nema pulsa na arterijama, znači da ste previše stegli, pa treba popustiti stisak. Ako se sumnja na povredu glave, vrata ili kičme povredjeni se ne sme pomerati.

 

Izvor teksta: drsasamilicevic.wordpress.com