Koliko tinejdžeri treba da treniraju?

Kako sprečiti gojaznost?

Odgovor je prilično jednostavan, za sprečavanje gojaznosti kod vašeg deteta potrebne su dve komponente: fizička aktivnost i zdrava ishrana.

Koristi od vežbanja za tinejdžere?

  • Kontrola telesne težine – telo tokom vežbanja koristi više kiseonika. Zbog toga se sagoreva uskladištena mast, što eventualno dovodi do zdrave težine. Samo 20 minuta laganog džogiranja može sagoreti 150 kalorija, ali i više, u zavisnosti od intenziteta. Uz zdravu ishranu i redovnu aktivnost, telesna težina se lako može držati pod kontrolom.
  • Jači mišići – Vežbanje jača mišiće, a jači mišići ne samo što izgledaju lepše, već sagorevaju više kalorija. U prevodu, što više mišića imate, to vaš metabolizam sagoreva više kalorija sam od sebe.
  • Jače kosti – Redovne, umerene vežbe ojačavaju kosti. Studije pokazuju da treninzi snage podstiču rast koštane mase i jačaju mišiće oko kostiju.
  • Manje stresa – Redovna fizička aktivnost smanjuje nivo hormona stresa u telu, što smanjuje srčani ritam, opušta krvne sudove i snižava krvni pritisak.
  • Više samopuzdanja i bolje raspoloženje – Kada je dete zadovoljno svojim izgledom, to će se znatno odraziti na njegovo samopouzdanje i raspoloženje. Možda vam to zvuči nemoguće, ali vaš tinejdžer zakucan za kompjuter može doživeti pravu transformaciju nakon par meseci vežbanja.
    Kao što možete videti, nema razloga zašto vaše dete ne bi trebalo da se svakodnevno bavi fizičkom aktivnošću. Ukoliko vaše dete nije u mogućnosti da se bavi uobičajenim fizičkim aktivnostima, konsultujte se da lekarom kako biste pronašli program koji odgovara detetu.


Koliko tinejdžeri zaista treba da vežbaju nedeljno?

              Fizička aktivnost je korisna za mnoge aspekte dečijeg zdravlja. Sve dok postoji ravnoteža između fizičke aktivnosti i ostalih aktivnosti u toku dana. Ako se pitate koliko bi vaša deca trebalo da vežbaju nedeljno, evo odgovora.
              Za tinedjžere je preporučena minimalna dnevna aktivnost od 60 minuta. Većina tog vremena bi trebalo da se sastoji od aerobičnih vežbi. Žustriji tipovi aerobičnih vežbi će pomoći u efikasnijem postizanju i održavanju zdrave telesne težine. 
              Pored aerobičnih vežbi koje su više usmerene na sagorevanje masti, preporučeno je da se tri puta nedeljno rade i vežbe za snagu. 
              Sklekovi će razviti mišiće ruku (triceps) i grudi; zgibovi će ojačati leđa i bicepse; dok su za donji deo tela zaduženi čučnjevi i iskorak.

                Tokom tinejdžerskih godina, deca koja su nekada bila prava čigra puna energije mogu izgubiti interes za fizičkom aktivnošću. Između obaveza u školi, učenja, provođenja vremena sa prijateljima, igricama i telefonima, oni svoju pažnju usmeravaju na mnogo strana, a fizička aktivnost često bude zanemarena.
                Deca koja otkriju lepote sporta i vežbanje teže da održe ovo interesovanje i u kasnijem dobu života. Pa im možda treba samo malo ohrabrivanja.
                Kada zapravo počnu sa vežbom, mnogi tinejdžeri se osećaju bolje, smanjuje se nivo stresa i imaju povećanu energiju i snagu koju dobijaju od vežbanja. Usled toga, mnogi nastave sa vežbom bez ikakvog pritiska od strane roditelja.